Kysyttävää? Soita meille!
+358 (0) 20 155 8555

SCRUM TEAM AS A SERVICE

Scrum team as a service

Kehity entistä nopeammin!

On¬† mahdollista automatisoida yli 30 prosenttia jokap√§iv√§isist√§ ty√∂teht√§vist√§, jotka muodostavat 60 prosenttia nykyp√§iv√§n ty√∂paikoista, kertoo tutkija McKinseyst√§. Tuotannon automatisoinnin kasvava kysynt√§ ja ohjelmistokehitt√§jien puute ovat saaneet monet yritt√§j√§t kysym√§√§n itselt√§√§n: miten automatisoidut k√§ytt√∂j√§rjestelm√§t voidaan asentaa nopeasti ja tehokkaasti? Miten onnistutaan rakentamaan tehokas ohjelmistokehitysosasto? ‚ÄúScrum Team as a Service‚ÄĚ on Euvicin vastaus ongelmaasi.

Ketterä kehitys

Itsenäisen tiimin avulla kyetään tukemaan kasvavaa, nopeampaa ja joustavampaa laitteiston kehittämistä. Hierarkiaa ei ole ja tiimin jäsenet päättävät itse, miten työ suunnitellaan. Ketterän metodin myötä yritykset ovat onnistuneet lyhentämään päätöksentekoprosessia ja jokainen tiimin jäsen ollaan kyetty asettamaan oikeaan työtehtävään oman työkykynsä ja pätevyytensä puitteissa.

Ketterä ohjelmistokehitys perustuu siihen kokemukseen, että asiakkaan odotukset usein kehittyvät projektin aikana. Tämän vuoksi ohjelmistokehittäjien työtehtävät on jaettu eri etappeihin, useimmat päättyvät toteutukseen. Nämä etapit ovat niin kutsuttuja spurtteja, joita voidaan työstää useamman viikon. Tänä aikana IT-henkilöstö testaa ja kehittää ohjelmiston asiakkaalle sopivaksi. Jokaisen niin kutsutun spurtin lopuksi ohjelmistokehittäjät toimittavat oimivan version tuotteesta asiakkaalle.

Ketterän ohjelmistokehityksen edut muuttuvat helposti heikkouksiksi isommissa projekteissa. Pienemmissä, hyvin koordinoiduissa tiimeissä on helpompaa päästä yhteisymmärrykseen, mutta kommunikoinnista tulee entistä haastavampaa kun projektiin osallistuvien määrä kasvaa. Ketterillä metodeilla työskentely vaatii huomattavaa itsekuria jota kaikilla ei välttämättä ole. Tällaisissa tapauksissa projektin vastuualueista usein tulee harmaata ja projektin tavoitteet voivat usein jäädä epäselviksi. Nopeiden ja suunniteltujen toteutusten sijaan keskitytään välittömien tulipalojen sammuttamiseen.

Ratkaisu suuren mittakaavan ketterän käyttöjärjestelmän tuotantoprosessin kehitystoimiin on Scaled Agile Framework.

Ketterä ohjelmistokehitys sisältää tietyt ohjelmistolle tyypilliset raamit, joidenka mukaan ohjelmisto toimii tuotantoprosessin aikana, joista esimerkkeinä toimivat Scrum tai DevOps. Ne sisältävät tarkoin suunnitellut ohjeet ohjelmiston toiminnoille, sekä loistavia toimitusratkaisuja liukuhihnatoimituksille ja läheisen yhteistyön ohjelmistokehitykseen erikoistuneiden ammattilaisten sekä huoltotiimin kanssa. Scaled Agile Framework (SAFe) sallii nopean ohjelmiston toiminnallisen käytön suurissa projekteissa, missä tiimi olla yli 50 henkilöä.

‚ÄúTy√∂skentelimme SAFe:n avulla jo ennen kuin edes¬† tiesimme menetelm√§n olemassaolosta‚ÄĚ, kertoo Ola Hesselroth, EUVIC:in henkil√∂st√∂tiimist√§. H√§n vitsailee heid√§n l√∂yt√§v√§n puuttuvan renkaan uudelleen. ‚ÄúSuurin ero t√§ll√§ hetkell√§ on, ett√§ yrit√§mme yhdist√§√§ SAFe- j√§rjestelm√§n luonnolliseksi osaksi yrityst√§mme. Scrum-tiimin ty√∂ on vain prosessin toinen puoli, toinen puoli on asiakas. Onnistuneen projektin A ja O ovat toimiva yhteisty√∂ tiimin ja kuluttajan v√§lill√§, miss√§ selke√§t vaatimukset ja toimiva tuoteselosteet ovat kaiken perusta‚ÄĚ.

Euvicin lähestymistapa on tarjoaa valtavan joustavuuden ja toimitusten arvon hallinnan yksilöllisen budjetoinnin, backlogin sekä toimitusten tarkastamisen avulla jokaisella spurttietapilla. Projektin tärkeimmät avainhenkilöt ovat Scrum-tiimijohtajat ja tuoteomistajat (jotka edustavat asiakasta). Tuoteomistajat luovat toimivan backlogin. Tuoteomistajat ja Scrum-tiimijohtajat työskentelevät tiiviisti yhdessä, joten heidän tulee olla yksimielisiä jokaisen spurtin sisällöstä sekä tuotteen lopputuloksesta. Sprintti-budjetti Рneljännesvuosittain tai koko projektille. Tuoteomistajat vastaavat myös tuotteen arvioinnista ja testauksesta.

Euvicin metodi РScrum as a Service vastaa Agile-automatisointimetodia, minkä Federico Berruti, Geet Chandratre yhdessä Zaid Rabin ja McKinseyn kanssa yhteistyössä ovat kehittäneet. Heidän menetelmänsä perustuu Scrum-periaatteisin, mutta mukautuu myös loistavasti tekoälyyn ja sen vaatimuksiin automatisoidussa ympäristössä. McKinseyn tutkimuksessa esitellyt viisi pääkomponenttia ovat tiimirakenne, etukäteissunnittelu, laukaisuvetoiset tarinat, julkaisujen hallintointi sekä ohjelmatuki. Tulemme tarkastelemaan kutakin komponenttia yksityiskohtaisesti seuraavissa osioissa.

Tiimirakenne

Kuten muissakin Scrum-raameissa, t√§ytyy Agile-automatisointikonseptin tuotekehitystiimin olla erityisen joustava. Tiimin t√§ytyy pit√§√§ sis√§ll√§√§n tuotekehittelij√§n, tuotetestaajan, toimivan IT-henkil√∂st√∂n sek√§ yrityksen kumppanit. Tuoteomistajan, jolla on asiantuntemusta tietyst√§ automaatiotekniikasta, tulee johtaa jokaista tiimin ryhm√§√§ ammattitaitoisten tuote-experttien ja eri osastojen erityisosaajien kanssa yhteisty√∂ss√§. ‚ÄúJohtajan t√§ytyy olla henkil√∂, joka ottaa paikkansa johtajana ja hyv√§ksyy asiakkaille l√§hetett√§v√§t tuotteet valmistusprosessin loppuvaiheessa‚ÄĚ, kertoo Ola Hesselroth, Euvicin tuotekehittelij√§. ‚ÄúHyv√§ tuoteomistaja ymm√§rt√§√§ ongelmat, joita yrit√§mme kehitysprosessin aikana ratkaista, olematta kuitenkaan liian tekninen. Johtajan tulee olla n√∂yr√§ ja luottaa tiimiin sek√§ arkkitehtuuriin, jotka ovat valmiita ottamaan ty√∂n haltuunsa‚ÄĚ.

Etukäteissuunnittelu

Ketter√§ automatisointi vaatii prosessin suunnittelua ennen kuin itse ty√∂ voidaan aloittaa, jotta lopputulos vastaa liiketoiminnan tavoitteita. Ola Hesselroth Euvicilta painottaa tuoteomistajan vahvaa roolia tuotekehittelyprosessissa. Tuoteomistajan tulee vastata koko projektin luovan prosessin ideoiden eteenp√§in viemisest√§. ‚ÄúH√§nen t√§ytyy tiet√§√§, kuinka tarjota jotain arvokasta. Paras tapa saada asiasta selv√§√§ on vastata kysymykseen – mink√§ ongelman haluanratkaista?‚ÄĚ

Laukaisuvetoiset tarinat

Kun k√§ytt√§j√§tarinoita ei voida erottaa toisistaan ‚Äč‚Äč(yleens√§ ne kuvaavat j√§rjestelm√§n ominaisuuksia ja ominaisuuksia, jotka vastaavat k√§ytt√§j√§n tarpeita), laukaisuvetoiset tarinat antavat mahdollisuuden jakaa projekti hallittavammiksi paloiksi. Ketter√§ automaatio tunnistaa “laukaisutapahtuman”, kuten tiettyjen tietojen saatavuuden tai k√§ytt√§j√§n toiminnan. “T√§m√§ helpottaa uuden tekniikan k√§ytt√∂√§ ja tarjoaa mahdollisuuden luoda parempia liiketoiminnan tuloksia”, Hesselroth kertoo. “Ei ole kyse vain McKinseyn kuvaamasta automaatiosta, vaan my√∂s tapahtumavetoisesta tekniikasta, kuten Lambdasta.” Suurien monimutkaisten hankkeiden sijaan Euvic jakaa projektit eri tiimien hoidettaviksi ja my√∂hemmin heid√§n toimitettavikseen. “Yhdistetyn” j√§rjestelm√§n rakentaminen antaa mahdollisuuden tuottaa arvoa edelleen nopeasti ja yll√§pit√§√§ tiimin joustavuutta.

Julkaisujen hallinta

Ketterä automaatio erottaa prototyypin ja tuotanto-ohjelmiston toimitukset. Hallittu tuotannon toimitusaikataulu on sovitettava yhteen yrityksen kanssa. Siksi suosittelemme, että valitset selkeän julkaisupäällikön, joka käy vuoropuhelun organisaation kanssa julkaisusta ja milloin organisaatiolle sopii julkaista uusi toiminnallisuus.

Ohjelman tuki

Koska tämä työskentelytapa voi merkitä suurta muutosta koko organisaatiolle, on hyvä tarjota työntekijöille omistettuja ohjelmia tai tuotteita heidän tukemisekseen, hyvien käytäntöjen luomiseen ja edistymisen kartoittamiseen. Se on tärkeää myös käyttäjän tuella käynnistetyn toiminnallisuuden tai uuden palvelun jälkeen. Meistä tulee usein osa huolto- ja käyttötiimiä ja autamme asiakasta ratkaisemaan ongelmat asennuksen jälkeen.

Onnistunut työ

Yksi Euvicin asiakkaista on People’s Production, jolla on rekrytointi-, henkilöstö- ja työllistämisbrändejä Ruotsissa. He tarvitsivat uuden IT-infrastruktuurin vastaamaan kasvavia liiketoiminnan tarpeita ja päättivät valita Scrum Team as a Service -tarjouksen. Täältä voit lukea lisää yhteistyöstä.

Tiedotteet

Viisi merkkiä siitä, että sinun tulee vaihtaa käyttötukijärjestelmäsi 

Viisi merkkiä siitä, että sinun tulee vaihtaa käyttötukijärjestelmäsi 

19-01-2023
Lue lisää
Viisi merkkiä siitä, että sinun tulee vaihtaa käyttötukijärjestelmäsi 

Viisi merkkiä siitä, että sinun tulee vaihtaa käyttötukijärjestelmäsi 

19-01-2023
Lue lisää
7 teknistä menestystekijää onnistuneeseen pilvipalveluinvestointiin 

7 teknistä menestystekijää onnistuneeseen pilvipalveluinvestointiin 

23-01-2023
Lue lisää
7 teknistä menestystekijää onnistuneeseen pilvipalveluinvestointiin 

7 teknistä menestystekijää onnistuneeseen pilvipalveluinvestointiin 

23-01-2023
Lue lisää
Neljäs teollinen vallankumous tulee kaataamaan yrityksesi  

Neljäs teollinen vallankumous tulee kaataamaan yrityksesi  

23-01-2023
Lue lisää
Neljäs teollinen vallankumous tulee kaataamaan yrityksesi  

Neljäs teollinen vallankumous tulee kaataamaan yrityksesi  

23-01-2023
Lue lisää
Digitaaliset uudistukset eivät ainoastaan riitä. Näin voitat 2020-luvun yritysmaailmassa.

Digitaaliset uudistukset eivät ainoastaan riitä. Näin voitat 2020-luvun yritysmaailmassa.

23-01-2023
Lue lisää
Digitaaliset uudistukset eivät ainoastaan riitä. Näin voitat 2020-luvun yritysmaailmassa.

Digitaaliset uudistukset eivät ainoastaan riitä. Näin voitat 2020-luvun yritysmaailmassa.

23-01-2023
Lue lisää
Valmistaudu ai- järjstelmää varten, rakenna toimiva strategia 

Valmistaudu ai- järjstelmää varten, rakenna toimiva strategia 

23-01-2023
Lue lisää
Valmistaudu ai- järjstelmää varten, rakenna toimiva strategia 

Valmistaudu ai- järjstelmää varten, rakenna toimiva strategia 

23-01-2023
Lue lisää
Muistilista: Pääse alkuun AI-järjestelmän käytössä 

Muistilista: Pääse alkuun AI-järjestelmän käytössä 

23-01-2023
Lue lisää
Muistilista: Pääse alkuun AI-järjestelmän käytössä 

Muistilista: Pääse alkuun AI-järjestelmän käytössä 

23-01-2023
Lue lisää