Pilviinfrastruktuuri, IoT ja automaatio
Arriva Sweden työllistää 3900 työntekijää, 900 bussia, 150 junaa ja 90 raitiovaunua. Se auttaa 170 miljoonaa matkustajaa saavuttamaan määränpäänsä joka vuosi.
Arriva Sweden työllistää 3900 työntekijää, 900 bussia, 150 junaa ja 90 raitiovaunua. Se auttaa 170 miljoonaa matkustajaa saavuttamaan määränpäänsä joka vuosi.
Arriva
Kuljetus
Ruotsi
Loppukäyttäjäalusta, SQL- ja Oracle-tietokantojen siirto, CI/CD Pipeline System
-
IT-ympäristö oli vanha ja epävakaa, eikä vanhoja järjestelmiä ei ylläpidetty kunnolla.
Vanhan IT-ympäristön johdosta Arrivan häiriöajan määrä oli suuri. Se aiheutti huomattavia sakkoja liikenteenharjoittajilta johtuen myös siitä, ettei Arriva pystynyt toimittamaan raportteja ajoissa. Toinen haaste oli kuljetusalan digitalisoituminen. Arrivan oli vaikea ylläpitää liiketoimintaa, koska yrityksen IT-ympäristö ei kestänyt lisääntyvää digitalisaatiota. Haasteena oli saada paremmin tietoa linja-autonkuljettajille ja liikenteensuunnittelijoille. Lisäksi oli oltava mahdollisuus lähettää reaaliaikaista dataa liikenteenharjoittajille, kuten SL:lle.
Ensimmäisessä vaiheessa Arriva siirsi Euvicin avulla pilveen satoja Windows-palvelimia, mukaan lukien suuret liiketoimintakriittiset SQL- ja Oracle-tietokannat. Euvic analysoi olemassa olevia sovelluksia ja teki niistä pilvivalmiita. Euvic siirsi myös useita SQL- ja Oracle-tietokantoja Relational Database Services -palveluun hyödyntääkseen hallittujen palveluiden helppokäyttöisyyttä.
IT-ympäristön stabiloinnin ja modernisoinnin jälkeen vuoden 2017 lopulla alkoi toinen vaihe, jossa Arriva aloitti digitaalisten ratkaisujen rakentamisen parantaakseen ja optimoidakseen junapalveluitaan. Siihen sisältyi myös siirtyminen O365:een ja modernin loppukäyttäjäalustan rakentaminen. Arriva sai nyt useita uusia palvelusopimuksia, koska se pystyi osoittamaan kilpailijoitaan paremman tavan hallita liikennettä. Euvic vastasi tässä vaiheessa kahden kehittäjätiimin toimittamisesta Arrivalle. Tiimien vastuulla oli junaliikenteen hallintaan tarkoitettujen digitaalisten ratkaisujen portaalin valmistaminen.
Kolmannessa vaiheessa, vuoden 2018 alussa, Arriva otti käyttöön yritysten ja IT:n välistä yhteistyötä parantavan SAFe:n saadakseen lisäarvoa digitalisointipanostukselleen. Arriva päätti myös digitalisoida linja-autotoimintansa. Euvic tarjosi suurimman osan kehitysresursseista sekä järjestelmätiimin, joka suunnitteli, rakensi ja toteutti CI/CD-putken. Sen avulla Arriva pystyi parantamaan kehityksen laatua ja nopeutta merkittävästi ja samalla alentamaan uusien ratkaisujen ylläpidon käyttökustannuksia.
Kun digitaalisia bussiliikenteen hallintaratkaisuja sisältävä portaali oli kesäkuussa 2019 julkaistu, Arrivalla ei ole enää ollut lainkaan keskeytysaikaa teknisessä alustassa eikä juurikaan teknisiä ongelmia. Uusien alustojen käyttökustannukset ovat noin 30 % vanhan portaalin käyttökustannuksista.
Arrivalla on nyt erinomainen asema jatkaa kasvuaan. Yrityksen toimintatapa on muuttunut kokonaan vuodesta 2016. IT on nyt keskeinen liiketoimintamahdollisuus ja liiketoiminnan mahdollistaja. Euvic oli ratkaisevassa roolissa laadukkaiden ja kustannustehokkaiden kehitys- ja infrastruktuuritiimien tarjoamisessa Arrivalle. Muutoksen aikana Euvic myös auttoi Arrivaa säästämään käyttökustannuksia. Se tehtiin ottamalla käyttöön CI/CD-putki, yhteinen kehitys- ja työkäytäntökäsikirja, joka tekee kehitystyöstä paljon virtaviivaisempaa ja tehokkaampaa kuin vuonna 2017.
Tarvitsimme kumppanin, joka voisi tukea meitä digitalisaatiomatkallamme, vanhasta on-prem-ympäristöstä Tanskassa huippumoderniin pilvialustaan, joka soveltui paremmin työhömme linja-autojen ja junien liikennöintiprosessien digitalisoimiseksi. Tulokset vastasivat odotuksiamme ja AWS:ään siirtymisen jälkeen loimme yhdessä Euvicin kanssa paljon uusia palveluita, jotka olisivat olleet mahdottomia niin lyhyessä ajassa vanhalla alustalla.
Fredrik Ölund
Arriva, Liiketoiminnan kehitys- ja digitalisaatiopäällikkö